En ršrig uppsats om ett ršrigt skapande... 

Nina Lassila Konsthšgskolan Valand,Context & Media 2006

DEL I

I denna uppsats vill jag diskutera olika aspekter som kŠnns vŠsentliga fšr mitt skapande, t ex arbetsmetoder och deras relation till innehŒllet och uttrycket. Relationen mellan mina egna kŠnslor och uttryck, innehŒll. GrŠnsen mellan det personliga och opersonliga. Risken att vara fŒnig... Jag kommer att diskutera dessa teman rŠtt fritt med hjŠlp av egna anteckningar och paralleller till andra konstnŠrers texter och verk. Jag kommer att gŒ djupare in pŒ nŒgra olika verk jag gjort genom beskrivning av hur dessa kommit till och vad dessa verk har lett till. Allting Šr en enda stor process, utveckling och i detta skrivande fšrstŒr jag sjŠlv mer och mer vad jag hŒller pŒ med. Konst Šr verkligen ganska komplicerat ibland och inte alltid ens sŒ himla roligt...

              

            

 

"Art is the seriousness of Mount Everest"  ur bok om Richard Prince

 

 

Jag gillar att kalla mitt minne fšr ett arkiv. Ett šverfullt arkiv av idŽer och tankar som lagras fšr att eventuellt senare bearbetas. Det liknar ett pussel – plštsligt faller en bit in pŒ rŠtt plats. Att pussla tar lŒng tid. Man pršvar sig fram ideligen. Mitt arbetssŠtt Šr liknande. I ÓBokbadetÓ pŒ tv kanal 2 januari 2006, berŠttade fšrfattaren Erlend Loe om hur han samlar pŒ idŽer (karaktŠrer, situationer, bilder...) under flera Œr, idŽerna kommer šverallt ifrŒn. Och sŒ bšrjar han skriva en bok - det gŒr vŠldigt fort. Han rotar i sitt idŽarkiv och hittar oftast nŒgot som lŠmpar sig fšr just denna bok. SŒ han pusslar ocksŒ.

Jag kallar mina arbeten eller projekt fšr experiment. Kanske Šr det en undanflykt? Men i slutŠndan dŒ jag godkŠnt vad jag gjort dŒ blir det ett ARBETE, ett VERK. Innan godkŠnnandet Šr det experiment eller projekt. Men karaktŠren i de flesta arbeten Šr experimentell – det kommer jag inte ifrŒn. Under arbetets gŒng, i processen vill jag lŠra mig nŒgot, finna svar och skapa nya frŒgor. Det skapande arbetet Šr som en enda stor hypotes. Dock utan definitiva svar.

 

 

Jag Šr rastlšs, lat, stressad och kŠnner att mitt liv gŒr fšr fort...

 

 

De viktigaste aspekterna fšr mig fšr att ett verk skall fungera Šr innehŒllet & uttrycket och sjŠlva arbetsprocessen. Jag skapar sŠllan verk utan att pŒ fšrhand ha en nŒgot sŒdŠr klar bild av innehŒllet. InnehŒllet i verket kan vara mycket ršrigt och ršrligt men den finns alltid dŠr. Oftast innan verket ens tagit nŒgon form. Ofta ratar jag idŽer innan jag ens pršvat ut dem. Kanske tar jag upp dem senare vid ett annat eventuellt lŠmpligare tillfŠlle. Arbetsprocessen Šr som en lŒng lŒng undersškning och ett klargšrande av vad jag egentligen vill sŠga eller ifrŒgasŠtta, mest fšr mig sjŠlv. Och sŒ detta med HUR, hur skall jag uttrycka mig sŒ det blir intressant och spŠnnande. Vilka redskap skall jag anvŠnda? Vilket uttryck? Vilka vinklar, hurdana bilder? Uttryck och innehŒll mŒste klaffa. Men det blir ju sŒ lŠtt fel...

Vid ett tillfŠlle fotograferade jag en hel del iscensatta bilder av mŠn i kostymer i diverse scenarios. Jag visste vad jag var ute efter, jag ville skapa en bild av ett fortgŒende krig som fšrvandlats pŒ ytan frŒn soldatuniform till businessuniform. Men efter ett tag kŠnde jag mest meningslšshet infšr arbetet. Bilderna i sig rŠckte inte riktigt till fšr det jag ville berŠtta om. NŒgot saknades i uttrycket, i sjŠlva helheten.

Jag bytte redskap (frŒn stillbildskamera till videokamera) och motiv. Och dŒ hŠnde saker.

Men i slutŠndan blev verket innehŒllsligt ŠndŒ det jag frŒn allra fšrsta bšrjan hade tŠnkt mig. 

I Tallinn 2004 sŒg jag en utstŠllning med titeln Ówhat is importantÓ. Dessa ord frŒgar jag mig rŠtt ofta trots att jag vet att jag kanske inte borde. Jag kommer ingen vart om jag konstant plŒgar mig med samma frŒga. Det Šr som att gšra slut innan det ens bšrjat. Och Œsikter om vad som Šr viktigt eller inte finns det gott om. ÓTycker jag att detta Šr viktigtÓ? ÓSkulle jag vilja se mitt egna verkÓ?

Det mŒste ju finnas nŒgot konstigt patos i de flesta konstnŠrers inre. Eller vad ska man kalla det som driver konstnŠrer i deras skapande? Patos. Lust. Pekpinnar Šr ju inte kul. Och man kan inte Šndra vŠrlden genom att mŒla. Men nŒgot mŒste man ju vilja med det man gšr, utšver att man sjŠlv gillar att tex bygga skulpturala objekt.

Roi Vaara (finsk performance konstnŠr) sammanfattar konstens betydelse i Mika Hannulas "Allt eller inget" enligt fšljande: (texten redigerad av mig)

Sammanfattning av konstens betydelse: Bryta den fšrtingligade medvetenheten med immateriella vŠrden. Pengar och prylar har blivit till en avgud. Min egen instŠllning Šr av en annan vŠrld. Som jag ser det Šr allting i detta liv pŒ nŒgot vis sammansvetsat. Det handlar om en sŒdan form av kraft eller energi som, fšrestŠller jag mig, alla mŠnniskor pŒ sŠtt och vis vill ha, men som systemet omšjliggšr sŒ att du hela tiden tvingas nŒgon annanstans. Systemet vill fŠsta din uppmŠrksamhet pŒ triviala, materiella ting.

-visst Šr konsten betydelsefull, trots att det Šr svŒrt att exakt pŒvisa betydelsen. Summan av erfarenheter Šr sjŠlvfallet obetydlig i fšrhŒllande till hela kulturen, men styrkan, kraften ligger just i den personliga erfarenheten, som Šr en nyckel till hela mšnstret. Det Šr den enda vŠgen att fšrŠndra systemet, i annat fall Šndras bara formerna, inte innehŒllet. [...]

Det Šr vŠldigt vackert. Men ocksŒ sŒ sorgligt. Och tungt. Det Šr vŠl nŒgot stšrre man vill uppnŒ med konsten (och livet). Man vill ge(fŒ) upplevelser utšver det normala. Man vill att vi skall tŠnka med hjŠrnan, sinnet, kroppen - ja med vad som helst utom plŒnboken. Det borde ju inte vara en tŠvling om vem som Šr stšrst bŠst och vackrast. Det fungerar inte sŒ. Det Šr inte vackert sŒ. Det Šr bara fult, trist och kvŠvande.

Om lek och kŠnslan av att vara dum...

Jag lŠser i anteckningar frŒn 1997 att jag njuter av att lŒsa mig in i fotostudion. Jag ser studion som mitt privata lekrum. Ett fotografi frŒn Œr 2000 bŠr texten Óthere is a secret door to fantasyland, choose time, place and characters, but please, remember to close the door behind youÓ. I videon ÒGood BoysÓ (2004) lŒter jag mŠn leka krig. I videon Ójag vill inte vara medÓ (2005) bygger jag kojor och spelar en massa roller och leker. Jag Šr mycket lekfull. Jag fick vŠl aldrig nog av att leka. Det lŒter ju nu inte sŒ smart det hŠr. Men trots att jag alltid frŒgar mig sjŠlv om vad som Šr viktigt Šr jag ŠndŒ tvungen att kŠnna att arbetet Šr roligt. SŒ ibland stŒr jag infšr konflikter. Det roliga och lekfulla verkar inte alltid sŒ viktigt, det Šr inte serišst nog... Vad gšr man dŒ? MŒste jag ta kŒl pŒ mina roliga favorit lekar och vŠlja det serišsa(som ibland kŠnns trist) och viktiga? Eller kan jag pŒ nŒgot sŠtt lyckas med att kombinera dessa egenskaper. Kan jag arbeta med nŒgot som kŠnns roligt och samtidigt kunna stŒ fšr att det Šr viktigt, att arbetet har en poŠng utšver "skojandet"?

I mina senaste verk "vill inte vara med" och "Good boys" anvŠnds leken mer medvetet, som ett medel fšr forskning. Ett eget verktyg i sig. I "vill inte vara med" bygger jag kojor och ritar upp lŠnder - jag fšrsšker febrilt minnas genom dessa aktiviteter hur det var att vara barn, det Šr nŠstan nostalgiskt. I "Good Boys" Šr leken, spelet en viktig del av verket, jag undersšker ju krigslekens "mšnster och regler" genom att lŒta mŠn spela paintball infšr en videokamera. Lek Šr otvivelaktigt intressant, se bara pŒ alla undersškningar om hur lek pŒverkar barnets utveckling och lek relaterat till kšnsroller mm.

Johan Huizinga skriver i "Homo Ludens" (=den lekande mŠnniskan): Leken fanns fšre kulturen, fšre mŠnniskan. I leken finner han kŠllan till bŒde sprŒk, samhŠllsliv, kultur och religion. leken har en meningsfull funktion som gŒr utšver vad som krŠvs rent biologiskt, dŠr finns en intensitet och en fšrmŒga att entusiasmera som Šr unik. Leken Šr inte bunden till nŒgon civilisation, nŒgot kulturstadium eller vŠrldsŒskŒdning.

 

 

 

 

  Ett exempel av lek, rollspelÉ1998?

 

 

r 2001 har jag i berusat tillstŒnd skrivit nŒgot otydligt:  Ójag mŒste bli smart som dom andra hŠr i Sverige. LŠsa alla viktiga bšcker som dom lŠstÓ. NŒgra Œr senare har jag kommenterat raden med: Óstackars dumma finne – det Šr fan bra som det ŠrÓ. Det Šr vŠldigt nyttigt att kommentera sina egna Œsikter nu och dŒ.

Det var nog kanske just dŠrfšr jag ÓhamnadeÓ in i konstvŠrlden. Fšr att jag kŠnde mig fšr dum fšr statsvetenskapliga fakulteten... IstŠllet fšr universitetet bšrjade jag 1994 studera fotografi pŒ en konstskola i Nykarleby i norra Finland. TŠnkte att jag kunde berŠtta med bild (och nŒgon liten text hŠr och dŠr) om vad jag tyckte och tŠnkte om samhŠllet och vŠrlden. Efter utbildningen arbetade jag som fotograf. Jag tjŠnade en massa pengar, betalde hyra, Œt gott och reste omkring. r 2000 fick jag ett stipendium fšr att arbeta med en serie fotografier som jag ville stŠlla ut. Jag hann aldrig stŠlla ut bilderna –Tuija Lindstršm var den enda som sŒg bilderna dŒ hon intervjuade mig fšr PŒbyggnadsprogrammet vid HFF (dit sškte jag fšr att en tidigare lŠrare hade rŒtt mig att Œka till Sverige - landet dŠr dom skulle fšrstŒ mig!). Hon tyckte vŠl att dom var ok. Men hennes ansikte sken upp dŒ jag smŒtt generat berŠttade om en ÓtokroligÓ performance jag gjort under min tid pŒ konstskolan i Nykarleby i Finland. Verket involverade 20st.  fŠrgglada tŒrtor utplacerade pŒ gator och andra offentliga platser. TŒrtorna symboliserade mŠnniskor sade jag. Tuija skrattade. EfterŒt berŠttade hon att hon tŠnkte att denhŠr tjejen Šr ju galen, hon mŒste fŒ en plats pŒ HFF.

Det var en spŠnnande slags bekrŠftelse. En bekrŠftelse pŒ sin plats fšr nŒgon som kŠnde sig liten, fŒnig och dum i en stor skrŠmmande kulturbŒgad konstvŠrld.

Man blev ju som tokig pŒ rŠtt sŠttÉ

Idag tror jag att jag vet bŠttre. Det spelar ingen roll. Jag gšr som jag vill och lŠr mig hela tiden. (men jag kan fortfarande kŠnna ett sting av panik dŒ jag ser utšver bokhyllorna pŒ universitetsbiblioteket – jag har ju inte tillrŠckligt med tid att lŠsa allt detta!!! Hur skall jag hinna bli smart nog?)

Fotografi - kris?

 

 

Wigboy, Gšteborg 2001

 

Under mitt fšrsta Œr pŒ HFF drabbades jag av nŒgot som kan kallas en fotografisk kris. Fotografiet som en tvŒdimensionell yta kŠndes otillrŠcklig. Jag fick inte sagt vad jag ville med bilderna. Det kŠndes onšdigt och rentav lšjligt att ÓskapaÓ en serie bilder som upprepade samma sak. Jag hade svŒrt att se att tex en eller tvŒ bilder var tillrŠckligt, var vŠl fšr hŒrt skolad i det klassiska serietŠnkandet antar jag. Tuija talade om bilden som ett rum, att tŠnka i dimensioner – det var intressant, sŒ hade jag aldrig tŠnkt tidigare. Vid ett annat tillfŠlle nŠmnde Tuija i fšrbifarten att mina bilder ršr sig, kanske skulle jag pršva pŒ att videofilma idŽerna istŠllet. Jag gjorde det fšljande Œr. Enkelt sagt var det sŒ jag kom att bšrja arbeta med videokamera. Men problemet med fotokrisen var inte sjŠlva fotograferandet, det har jag alltid gillat och gšr det fortfarande. Problemet lŒg mer i sjŠlva slutprodukten, det var sjŠlva verket som saknade mening fšr mej. Ytan. Den klarade inte av att pŒ rŠtt sŠtt greppa och fŒ fram innehŒllet. Ytan saknande mening i det fysiska rummet.

Trots detta finns lusten till sjŠlva fotograferandet kvar, det Šr nŒgot sŠrskilt med akten – ibland gŒr det fort, ibland tar det tid – nŒgot magiskt sker dŒ jag ser bilden – men dŒ den finns pŒ papper vet jag inte vad jag skall gšra med den. Den bara ligger dŠr och ser anklagande ut.

r 2003 sitter jag en dag och leker med bilder pŒ datorn (jag har fšrsškt leka med bildbearbetning – fšrvrŠngt, Šndrat fŠrg, manipulerat). Jag har samlat ihop en hšg snygga fotografier som tilltalar mig. Genom dem fšrsšker jag se vad jag vill Œt. Vad sŠger bilderna? Vad sŠger de inte? Varfšr tycker jag om dem?Osv. Systematiskt antecknar jag allting jag kommer pŒ vid Œsynen av varje bild. Det blir en text pŒ flera sidor. Efter skrivandet tar jag en paus och lŠser igenom allting. Med ršd penna ringar jag in ord som dyker upp oftast.

Det hjŠlper inte. Jag vet fortfarande inte ut eller in.

ur texten om detta projekt (sŒ smŒningom blev det ett projekt...): ÓEnkelt sagt Šr det en blandning av ÓhalvdŒligaÓ bilder pŒ mŠnniskor: sittande vid bord, i fŒtšljer, pŒ badkarskanter, bilder pŒ parker och nŒgra hundar. Miljšbilder av en aningens šde platser, inte nšdvŠndigtvis fula šde platser utan delvis halvfŠrdiga omrŒden eller wastelands. Vackra trŠd. Vackert ljus. En massa himmel med dramatiska moln. Solljus. En blandning. I mitt tycke rŠtt vackra och melankoliska vyer. Litet dystra. Men ŠndŒ vackra. Ibland apokalyptiska.

             

 

Minna pŒ Minna Canthgatan Helsingfors juli  2001

IgŒr tog jag fram alla 30 bilder igen och tittade pŒ dom. Fšrsškte fatta. Fšrstod inte ett piss sŒ jag tog pennan i vacker hand och rafsade ner impulsiva tankar som dšk upp vid Œsynen av varje bild. Jag hšll pŒ sŒ i en god stund. Metodiskt tittade jag pŒ bilden, skrev ner nŒt och gick till fšljande bild. Planen var att urskilja en ršd trŒd med hjŠlp av de antecknade orden. Vilket jobb. Ord som dšk upp ofta var ortnamn, namn pŒ personer, besšk, resa, ÓkŠnde migÓ, apokalyptisk, "var nog litet full" och Óvar tvungen att ta ett kortÓ. Kanske titeln Šr helt pŒ sin plats, IÕve seen Paris. NŒgonstans kŠnner jag av en slags dokumentŠr av ett kringflackande liv, vŠnner som kommer och gŒr, resor och kŠnsla av ensamhet eller ostabilitet.

Jag har kŠnt att jag lurar mig sjŠlv. Jag vill gšra snygga fotografier, stŠlla ut dom pŒ lyxiga gallerier och fšrhoppningsvis sŠlja nŒgra kort och hŒva in lite fyrk. KonstnŠrligt och moraliskt lurar jag mig sjŠlv grundligt. Men jag har ju Šven genomskŒdat mig sŒ nu kanske det inte ens blir av.

Men. Kanske finns det anlag fšr nŒgon slags avhandling hŠr? Man kan kalla det fšr en slags personlig reflektion šver fotografiet och dess problematik..."

Jag fotograferar fortfarande...

 

 

 

 

DEL II

PROCESS – om verken ÒVill inte vara med (mixmixmaa)Ó och "Good Boys" & andra verk som utvecklats ur arbetet

 

 

 

video still Óvill inte vara medÓ 2005

 

 

 

 

 

Beskrivning av verket "vill inte vara med":

Verket Šr videobaserat och bestŒr av 7 – 20 st olika video sekvenser (ca 0.30 – 2 min lŒnga). Sekvenserna Šr metaforer fšr idŽer om grŠnser, identitet, fantasi och minne. I videosnuttarna utfšr en person olika saker, ritar upp lŠnder med krita pŒ en parkeringsplats, bygger en koja av mšbler, dansar stepp dans I en spotlight, spelar dragspel klŠdd I en stor ršd hatt, river lakan till smŒ bitar, slŒss med en fiende (tv-spel), dirigerar musik, leker med jojo osv. StŠmningen gŒr alltifrŒn sšt lekfullhet till ilsken frustration och galenskap. Det Šr som att jag vill mŒla upp hela spektret av en mŠnniska, kartlŠgga hennes liv, hennes egenskaper. MŠnniskan I scenerna ser oftast likadan ut, men ibland ser man henne inte ordentligt.

Varje sekvens Šr som en liten performance, ett helt verk I sig. Som en utstŠllning bestŒende av  fotografier. Med den enda skillnaden att motivet ršr sig.

Under sommaren 2004 tillbringade jag 2 mŒnader I Tallinn. Jag bšrjade skissa upp scener av smŒ texter jag skrivit under Œret som gŒtt. Jag gjorde omkring 50-tal olika varianter av vilka jag valde ett 10-tal. Ritade storybords fšr varje idŽ, hyrde videokamera och skaffade rekvisita. Alla scener jag spelade in relaterade pŒ ett sŠtt eller annat till fantasi, minne och identitet. Òvem Šr jag? Var kommer jag ifrŒn? Hurdan Šr jag? Hur och vad tŠnkte jag pŒ som barn?Ó

Ur anteckningar frŒn arbetsprocessen: When I first tried to explain this work I mainly came up with thoughts about nothingness and meaninglessness. That that was what it was all about. But then came self observations about identity, who you are, how you are, with whom, and where etc. At this time I was staying by myself in Tallinn in a guest studio. I had plenty of time to dwell about & around self centred thoughts. I made some analysis and discovered subjects that came up frequently; words as freedom, focusing, remembering things – memories, being weird, everything floating, restless, finding a placeÉ

Alltihop kŠndes švervŠldigande sjŠlvcentrerat men jag bestŠmde mig fšr att det helhetligt ŠndŒ handlade om rŠtt sŒ generella frŒgor. Varfšr skulle jag vara mer annorlunda Šn andra? Jag Šr inget stort ÒfanÓ av alltfšr sjŠlvreflekterande verk – men det beror ju alltid givetvis pŒ hur de Šr utformade. Det Šr sŒ lŠtt hŠnt att det blir fel, patetiskt och naivt pŒ fel sŠtt. Ibland riktigt rŠtt och dŒ Šr det fantastiskt. Jag har lŠnge vŠrjt mig fšr det riktigt tydligt personliga och sjŠlvcentrerade, alltid tŠnkt att det krŠver en stor insikt och sk mogenhet fšr att utfšra sŒdana verk. Det Šr som med memoarer – ingen publicerar memoarer I 25 Œrs Œldern.

Hursomhelst, Œr 2004, 29 och 1/2 Œr gammal bestŠmde jag mig ŠndŒ fšr att ge mig I kast med uppgiften. DŒ kŠndes det enormt personligt men nu ser jag att det nog mest beror pŒ att jag sjŠlv figurerar i videon. Men jag Šr ju bara en modell for nŒgot generellt, allmŠngiltigt. Jag gšr jobbet – som jag blir tillsagd av mig sjŠlv som regissšr. Det Šr oftast lŠtt och problemfritt att vara sin egna modell.

Utšver oron fšr det personliga uttrycket kŠnde jag att arbetet var enkelt. Handlade om vardagliga ting. Inte sŒ viktiga saker som politik eller jŠmstŠlldhet. Jag var nog Šven rŠdd fšr det dŠr poetiska och fantasi fyllda uttrycket. Jag Šr nog fortfarande litet rŠdd fšr det. Varfšr det egentligen? €r det mindre vŠrt fšr att det ser nŠtt ut? Fšr att det Šr enkelt och vardagligt? Fšr att det inte finns nŒgon svŒr tvist som ŒskŒdaren behšver finna och reda ut? Det Šr svŒrt med enkelhet.

Jag gjorde videoverket fšr en grupputstŠllning (Carnal Knowledge pŒ TrollhŠttans konsthall) jag deltog i. I princip blev jag ombedd av kuratorn att gšra ett verk i still med ett annat verk (en tokig ÓtŒrt performanceÓ) jag gjort flera Œr tidigareÉ

UtstŠllningen skulle  Œka vidare till tvŒ andra stŠllen, Living Art Museum i Reykjavik och Kungsbacka konsthall I Sverige. Vid alla tillfŠllen omarbetade jag mitt verk. Jag bytte t om titel, frŒn mixmixmaa (finska, betyder Òvarfšr varfšr landetÓ, men Šven Òblandat blandat landetÓ) till Vill inte vara medÉJag har aldrig tidigare snickrat lika mycket pŒ ett och samma verk.

UtstŠllningarna var mycket lŠrorika och bra pŒ mŒnga sŠtt fšr mig. Jag har varit tvungen att tŠnka om, kompromissa och fŒtt mšjlighet att verkligen se olika sŠtt att visa och installera ett och samma verk.

Vid den fšrsta utstŠllningen i TrollhŠttan gjorde jag tre videoband med loopade sekvenser som visades I tre separata monitorer, I ett intimt hšrn av konsthallen.

I Reykjavik byggde jag en koja av mšbler pŒ en stor orientalisk matta. Vid sidan av kojan stod ett litet bord med en imac I vilken videosekvenserna fanns separerade med titlar i en dvd meny. skŒdarna fick sjŠlva zappa mellan videorna och bygga om kojan om de sŒ šnskade. I Reykjavik blev verket interaktivt och fungerade bra pŒ ett nytt sŠtt...

Vid det senaste tillfŠllet i Kungsbacka hade jag pressat in flera nya scener, ilsknare och galnare Šn de fšregŒende. Denna gŒng redigerade jag ihop allting till en projektion, nio frames I samma sekvens, en video per frame osv. DŒ en video slutade bšrjade annan osv. Video materialet fungerade rŠtt bra och liknade litet ursprungs idŽen om "ett brus"...jag hade frŒn fšrsta bšrjan sett framfšr mig en enorm bokhylla med en massa tv monitorer i vilka videosekvenser skulle skapa ett tv-affŠrs brus...en kaotiskt stŠmning, ett hysteriskt arkiv...

Vid denna utstŠllning var jag nŠra pŒ att hoppa av p g a att jag inte fick den teknik och det utrymme jag šnskade. Lokalen var fšr ljus och projektorn fšr svag... och det enda rummet fšr video var upptaget av ett annat verk...Men till slut kompromissade jag och nšjde mig med det som fanns till hands. Resultatet var absolut inte det bŠsta och det var sŠkert dŠrfšr jag i ett surt & barnsligt  tillstŒnd Šndrade titeln till Òvill inte vara medÓ. Faktum Šr att jag I denna skrivande stund inser hur titeln och situation just dŒ hŠnger ihop. Visserligen Šr titeln godtyckligt ÒbarnsligÓ och passar vŠl in I videons stŠmningÉvill inte leka mer, vill inte leka med ER, tycker allt Šr skit, trštt pŒ allting – vill inte vara med lŠngre, vill hoppa avÉhaha.

I och med arbetsprocessen med denna video har jag  insett att verket Šven kretsar till stor del kring frŒgor om hur den vuxna jag Šr och arbetar – kaotiskt och ostrukturerat – minnet som ett arkiv – oskarpt men Šnda skarpt (sagt I en GT-recension om ett tidigare verk) É

Efter utstŠllningarna bšrjade jag kalla videon for ett arkiv. Det blev ett arkiv dŠr jag kan spara mina iscensatta lekar och rollspel. Plštsligt ser jag klarhet I kaoset och ser att jag mer eller mindre omedvetet har skapat en plats fšr nŒgot jag sysslat med under hela mitt liv, rollspel (performance?)ÉOch arkivet blir ett verk I sig, ett verk som aldrig tar slut. En visuell dagbokÉ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vill inte vara med video 2005

NŠr det gŠller handling och innehŒll ledde detta verk til att jag blev ARG och FRUSTRERAD. Och trštt pŒ allt gullande och kompromissande. Rollspelen blev allt aggresivare. Jag bšrjade riva lakan I smŒ bitar, slŒ mig sjŠlv med ett bŠlte (fotografi Òfeel realÓ), Šta kšttkorv pŒ video trots att jag Šr vegetarian, slŒ pŒ boxningssŠck och piska mattor (video Piiskaa!) ursinnigt. Inferno!!!!!!!

SŒ dŠr Šr jag nu. Mitt upp I ett inferno av kvinnlig aggression. Dold frustration.

TŠnker pŒ att det fortfarande Šr TABU med kvinnlig aggression. Att en fysiskt aggressiv kvinna ses som stšrd pŒ nŒgot vis, att hon tappat greppet. Hon anses mer stšrd Šn en aggressiv man. Manlig aggression verkar vara mer accepterad I stort sett, t om nŒgot fšrvŠntat . Och ja visst det Šr ju klart, pojkar och flickor uppfostras ju pŒ olika sŠtt...Hur mŒnga gŒnger fick inte jag avstŒ ifrŒn saker p g a att jag var flicka?

 ÒNina fŒr inte komma med fšr att hon Šr flickaÓ.

Jag fick aldrig klŠttra upp I trŠd kojan fšr att jag var flicka. (mamma skulle ha fŒtt klŠttra upp och det fšr att hon var en stor flicka,  men hon vŒgade inte – hon hade ju aldrig gjort det tidigare, for att hon inte fick, hon var ju flicka. Fšr den delen sŒg jag aldrig mamma I nŠrheten av kojan – hon var vŠl I kšket I stugan och diskade.)

Jag vill inte vara tjatig men det har mŒste ju bara pŒverka en mŠnniska pŒ nŒgot sŠtt. Se nu bara pŒ mamma –LŠrde hon sig nŒgonstans pŒ axeln Òflicka – kvinna – mammaÓ diska upp, vara vacker och behaglig? Behaga. Hon lŠrde sig behaga.

I denna veva blir jag rŠtt fšrvŠntat mer intresserad av performance som en uttrycksform. Jag undersšker ju ett fysiskt beteende. Kan anvŠnda min kropp som ett verktyg. Men vid detta stadium kallar jag inte mina verk fšr performance verk, jag gšr ju dem infšr en kamera, inte live. Det kallas ofta performance fšr kamera. I fotografi talar man ofta om sjŠlvportrŠtt eller iscensŠttning. Var Šr skillnaden? NŠr blir det performance? DŒ verket fŒr en publik? Det kanske bara Šr en frŒga om dokumentationÉSlŠnger jag mig ut i en hysterisk definitionsproblematik som egentligen Šr helt onšdig? Jag sŠger ju sjŠlv att jag undersšker en fysisk aktivitet. Bra. Det Šr alltsŒ kroppen. KonstnŠrens fysiska jag och allt det kan innebŠra som kan definieras som performance. I Lea Vergines "Body Art and Performance - Body as language"  s.15 lŠser jag fšljande:

One's own life, thew proofs of ones existence, and the entire sphere of everything private are used as repertory material. Anything and everything can be pressed into service: any action from any moment of any day, photographs of oneself, or x-rays, or medical test graphs, one's own voice, all of the possible relationships one can have with one's excrement or one's genitals, reconstructions of one's past or the theatrical presentations of one's dreams, the inventory of the events of family history, gymnastics, mime and acrobacy, blows and wounds.

Vergine citerar ocksŒ Jean-Paul Sartre.s15,  " The body is part of very perception. It is the immediate past in so far as it still emerges in the present that flees away from it. This means that it is at one and the same time a point of view and a point of departure - a point of view and a point of departure that I am and that I also go beyond as I move off toward what I must become."

Jag skŠr ju inte mej infšr publik. MŒlar inte mig vit och Œlar pŒ golv infšr publik.

SŒdant kŠnns ganska jobbigt, fšrlegat. PŒ National Review of Live Art festivalen i Glasgow ser jag flera performance verk som ger mig Œngest och Šckel kŠnslor men Šven verk som intresserar mig. Verk som Šr mindre pretentišsa och inte sŒ melodramatiska som Ójag skŠr mig i snoppen och oj titta det blšderÓ verken. Nu Šr jag litet elak (men uppriktig) men jag har mycket att lŠra mig nŠr det gŠller performance.

 

Efter att ha kšpt en boxningssŠck i mars 2005 (499 fšr hela kittet) blir jag intresserad av sjŠlvfšrsvar. LŠser "Real Knock Outs" av Martha McCaughey och diskuterar med en vŠn som tŠvlat i kampsport och Šven arbetat pŒ en kampsport klubb. SjŠlvfšrsvar fšr kvinnor Šr inte ett oproblematiskt Šmne. Min vŠn ville starta en sjŠlvfšrsvars kurs fšr unga tjejer men hennes fšrslag ršstades ned, majoriteten av de ršstberŠttigade var mŠn. "tjejer behšver inte lŠra sig slŒss, det Šr ju bara killar som slŒss"....min vŠn blev trštt pŒ att fšrklara och gav tyvŠrr upp...

Martha McCaughey beskriver ocksŒ problematiken kring kvinnligt sjŠlvfšrsvar. Det finns en hel del meningsskiljaktigheter om detta inom olika feministiska  ršrelser. MŒnga anser att allt vŒld Šr fel och skall inte lŠras ut...att det Šr helt riktigt Šr sant men det hjŠlper ŠndŒ inte en enskild kvinna som rŒkar ut fšr vŒld. Problemet Šr mer grundlŠggande. Kvinnor lŠr sig se sig sjŠlva som hjŠlplšsa offer, de lŠr sig att det inte ens Šr nŒgon idŽ att fšrsška fšrsvara sig. De lŠr sig lita pŒ hjŠlp utifrŒn, poliser, vŠktare och andra hjŠltar...

It's every childs birthright to body sovereignity. In boys we overemphasize it, in girls we beat, incest and rape it out of them...

Girls don't hit, the only proper response to physical aggression is submission.

"selfdefence is feminism in the flesh "the very things that mark us as successful femine women make us easy victims".

(s90-91 ur Martha McCaugheys "Real Knock Outs")

...se pŒ film, tv serier. Hur fšrsvarar kvinnor sig? vi lŠr oss att vi Šr offer, att vi inte har en chans, att vi inte kan klara oss sjŠlva. Vi Šr beroende av starka mŠn, poliser, vakter mm...i polis serier ser vi ofta detektiverna lšsa fall av vŒldtŠkter...vi ser sŠllan kvinnor ens fšrsvara sig, fšr att ens tala om att klara sig vid šverfall.

En typisk manlig action hjŠlte klarar av 100tals šverfallande fiender... tack och lov finns det nŒgra kvinnliga  undantag, t ex i filmerna Kill Bill  och Terminator. Men man kan alltid fortsŠtta diskussionen med hur dessa fightande kvinnor portrŠtteras...

Nu Šr det inte sŒ att jag fšresprŒkar aggressivitet men jag tror att mycket ligger i sjŠlva synpunkten pŒ kroppen och vad som sker med den. Hur vi lŠr oss framhŠva oss och hur det pŒverkar vŒra liv. Vilka fšrebilder vi har runt om oss. Och det ser ju inte alltid sŒ bra ut...sŒ mŒnga av oss gŒr med pŒ det hŠr spelet utan att ens vara medvetna om det. Sociologen och teoretikern Pierre Bourdieu talar om hur kšnsskillnaderna som skapats och frammanats av samhŠllets normer, fšrkroppsligas och upplevs som riktiga och naturliga. I boken "den manliga dominansen" (s.76) diskuterar han inlŠrd hjŠlplšshet med hjŠlp av ett vittnesbšrd om de fšrŠndringar i dispositioner ett kšnsbyte kan medfšrs. " Ju mer jag behandlades som en kvinna, desto mer blev jag det. Jag anpassade mig antingen jag ville eller inte. Om man tog fšr givet att jag inte klarade av att backa bilen eller šppna en flaska, sŒ kŠnde jag pŒ nŒgot underligt vis att jag inte kunde. Om man tyckte att en vŠska var fšr tung fšr mig, tyckte jag sjŠlv ocksŒ att den var fšr tung."

Judith Butler talar ocksŒ om dessa frŒgestŠllningar. Hennes teorier om performativitet Šr inte sŒ lŠtta att greppa, det tar tid. I Mika Hannulas Allt eller inget s.118 -119 skriver Hannula att Butler opponerar sig mot binŠrmodellen och mot fastslagna grŠnser och uppfattningar om identitet.IstŠllet fšrsšker hon granska den identitet som fšds och sker. Det Šr en identitet fšre och efter. Butler anser att man fšre och bakom en handling inte behšver se ett klart subjekt utan att detta subjekt, den som handlar, blir tilll i samband med handlingen och genom den. Central Šr ŠndŒ den viktiga idŽn om identiteten, i synnerhet den kšnsliga identiteten, som byggs upp performativt och dŠr bŒde fšrŠndringens och upprepningens roller och betydelser Šr centrala.HŠrvidlag Šr bŒde givna och Šrvda identiteter och genus endast en utgŒngspunkt. De produceras och fšrnyas och fšrŠndras genom olika roller [...]

 

 

Piiskaa! videon har fŒtt mycket positiv feedback av en hel del mŠnniskor, bŒde inom och utanfšr konstvŠrlden. Den verkar vara det mest uppskattade av allting jag har gjort. Det tŠnkte jag inte alls dŒ jag gjorde den, jag var nog t om orolig fšr att den var fšr enkel (igen!)- fšr tautologisk och tja, simpel.Jag har medvetet strŠvat mot enkelhet men samtidigt kŠnnt att det inte rŠcker till. Efter diskussioner med andra konstnŠrer har jag fšrstŒtt att det Šr en vanlig oro. Bra.

I DN lšrdag 28 januari 2006 lŠser jag en kršnika av Milou Allerholm. Kršnikan handlar om det enkla i konsten. Allerholm har sett utstŠllningen "Simple" pŒ Milliken Gallery i Stockholm. "Enkelhet i konsten Šr en komplex frŒga. Visst skulle man kunna sŠga att flera av utstŠllningens verk ocksŒ Šr enkla att ta till sig. Men dŠr beršr man enkelhetens svŒraste frŒga: enkelt fšr vem? Detta var minimalismens lŠxa pŒ 60-talet: blicken speglades tillbaka mot betraktaren sjŠlv. De senaste Œren har mŒnga konstnŠrer arbetat pŒ ett utprŠglat publiktillvŠnt sŠtt, med vardagliga frŒgor eller ingrepp.Om man fšrvŠntar sig att konst ska vara svŒr och nŠrmast šverjordisk kan detta likavŠl vara fšrvirrande."

En stor frŒga igen med mŒnga svar...och vad Šr enkel konst?fšr vem och varfšr? Kan jag justera svŒrighetsgraden i mina verk baserad pŒ min egna uppfattning om enkelhet? Men om jag tror att jag Šr litet korkad och "simple" dŒ Šr vŠl mina verk det ocksŒ? Och vice versa...Och nu igen dŒ....varfšr har ordet enkel en negativ klang?

Jag skrev en kort uppsats om Peter Land fšrra Œret (2005) och kom dŠrfšr att fundera en hel del pŒ det personliga draget i verk. Peter Lands talar om hur viktigt det Šr att vŒga och ta risker. Spela ut fšr fullt. I sina verk undersšker han existentiella frŒgor - han frŒgar sig hur vŠrlden kan fortsŠtta existera utan honom. Det Šr en vŠldigt sjŠlvisk och barnslig frŒga, men otroligt vanlig kan jag tŠnka mej. Det Šr vŠl en rŠtt fšrbjuden tanke, i vuxenvŠrlden...I flera verk undersšker han sin person, vem Šr han, hur lŒngt kan han tŠnja sina egna grŠnser. Videoverken har en karaktŠr av slapstick humor men Šr i grund och botten allt annat Šn komiska. HŠr kommer jag fram till clownen - den kanske mest typiska "ikonen" fšr tragi komik. MŒnga konstnŠrer anvŠnder sig av clownen som uttryck fšr att ifrŒgasŠtta mŠnniskans innersta natur och existentialism. Bruce Nauman har Šven anvŠnt sig av clownen, han sŠger: "nŠr nŒgon som fšrvŠntas vara rolig och underhŒllande beter sig aggressivt kŠnns aggressiviteten starkare Šn normalt." Det samma gŠller nog Šven andra kŠnslouttryck som sorgsenhet, melankoli. 

 

 

 

Clown Torture 1987 video Bruce Naumann

Att jag har kŠnnt att flera av mina verk Šr simpla och t om fŒniga Šr ocksŒ rŠtt vanligt. Det Šr inte alltid lŠtt att vŒga vara "fŒnig" - men jag tror att man mŒste det, helt enkelt fšr att man sŠllan pŒ fšrhand kan veta om det verkligen Šr fŒnigt eller tydligt pŒ fel sŠtt etc.

Fšljande kommentar har jag plockat ur en dialog mellan Bruce Naumann och Tony Oursler. Oursler undrar hur Naumanns kŠnslor pŒverkar hans arbeten.

Naumann: "jag mŒste bara gšra nŒgot och jag gšr det trots att det ibland kŠnns fŒnigt, detta p g a att jag inte kommer pŒ nŒgot annat att gšra. Ibland lŠgger jag idŽer Œt sidan fšr att de Šr sŒ fŒniga. Men ofta kŠnner jag att de Šr otroligt starka dŒ jag tar upp dem igen, fšr att de har kommit till av ett behov av att gšra nŒgot. man mŒste kunna fŒ vara fŒnig och gšra fel ocksŒ."

Om innehŒll och drivkraft

InnehŒllet i verk driver mig vidare. Ibland Šven nŒgot kŠnslomŠssigt som sker under en arbetsprocess - tex betrŠffande verket "vill inte vara med" (beskrivs ovan). Tror att en slags realistisk och rationell ilska vaknade upp som reaktion mot det fantasifulla och nostalgiska innehŒllet och uttrycket som fanns i verket.

Vad hŠnde med barnet som blev kvinna?

Man fšds inte till kvinna man blir det, som Simone de Beauvoir sŒ klassiskt sŠger...Men det Šr inte alltid sŒ lŠtt att greppa och se dessa frŒgor klart. Jag behšver ofta klara direkta exempel. Utforskandet av mina egna personliga erfarenheter med hjŠlp av litteratur och diverse teorier har hjŠlpt mig att mer och mer klargšra vad feminism egentligen handlar om. Vad jŠmstŠlldhet och frŒgor beršrande genus handlar om. Genom detta har jag kunnat fšrtydliga och kontextualisera vad jag sjŠlv velat fŒ fram i mina arbeten. Teoribildningen hjŠlper mig att kontextualisera och ger mig klart och tydligt en hŒllpunkt nŒgot att stŒ bakom, trots detta bygger jag nog aldrig ett verk kring en teoretisk stŒndpunkt likt Heli Rekula, finsk videokonstnŠr, gšr jag konst och inte teori. Rekula har bekantat sig med med teorin. Aktšrer som tex Julia Kristeva ingŒr i ABC-grejerna som Rekula kŠnner till, men inte alls Šr expert pŒ. Snarare Šr hon mycket fšrsiktig. Fšr hon vill inte gšra sig skyldig till nŒgot lŠttsamt svŠvande šver mŒlet och droppande av namn frŒn teoritrŠdet.DŠremot betonar Rekula att bŒde feminismen och vissa teoretiska utgŒngspunkter Šr en del av henne. Det Šr alltsŒ en del , men det vŠsentliga Šr att hon gšr konst och inte teori. Och konsten Šr fšr Rekula ett medel i den process, dŠr hon funderar, sšker och griper efter sin identitet och relation till sig sjŠlv och omgivningen.

[...]  ur "Allt eller inget"  s.133 Mika Hannula.

Likt Rekula Šr jag intresserad av att riva upp de valmšjligheter som vi šverhuvudtaget har i vardagen - i fšrhŒllande till den omgivning och kultur i vilken vi fšds och vŠxer upp.

"Good boys" - video ca 4 min

I tidigare verk (Good Boys 2004, videon Our Challenge is Life 2002) har jag undersškt maktstrukturer och olika fenomen som Šr tydliga inom dessa, t ex

krigfšring, kapitalism, reklamsprŒk, propaganda. Det Šr klart och naturligt att det Šven till en stor del blev en undersškning av "manlighet". Jag lŠste  bl a Anita Goldmans SnŠckans SŒng - om kvinnor i krig och Susan Faludis StŠlld - fšrrŠderiet mot mannen. 

I SnŠckans sŒng stŠller svesnk judiska fšrfattaren och teoretikern Anita Goldman bla frŒgor om varfšr mŠn krigar, om kvinnor Šr fredligare och hur den kvinnliga ondskan ser ut. Anita Goldman berŠttar om kvinnan som hon framstŒr i soldatens blick: den han offrar sig fšr ooch fšrsvara - den som samtidigt Šr hans frŠmsta offer. Hennes bok gŒr frŒn mytologiska berŠttelser till ett mycket personligt plan, hon Šr sŒ mŒnga saker pŒ en och samma gŒng: ung pacifist i Sverige, smŒbarnsmamam i Israel, hustru till elitsoldat och feministisk fšrfattre i ett patriarkalt och krigfšrande land.

Fšrfattaren, journalisten och teoretikern Susan Faludi trŠffar i boken StŠlld alla sorter av mŠn - frŒn gŠngledare till astronauter. Att utstrŒla trygghet, styrka och ansvarstagande Šr det klassiksa mansidealet men fšr allt fler mŠn Šr mšjligheten att leva upp till dessa ideal borta. Bitterheten vŠxer och frustrationen vŠxer. Genom intervjuer och samtal fšršsker hon vaska fram var kšnskrigets stora problematik har sin grund. PŒ sina stŠllen Šr boken riktigt otŠck, tex lŠser jag om en militŠrskola i USA och kŠnner mig tvungen att kolla upp den grymma hŒrda skolan pŒ internet. Jag har ingen inblick i sŒdant och blir rŠtt chockad nŠr jag finner skolan pŒ nŠtet. Det Šr alltsŒ sant... 

Det var helt naturligt att jag efter detta gick in i mig sjŠlv och bšrjade fundera šver hur det egentligen Šr att vara jag - en kvinna, sŒ det ena ledde till det andra, och, efter att ha studerat "mannen" blev det "kvinnans" tur. Det kŠnns vŠsentligt att begripa varfšr vi Šr som vi Šr och gšr som vi gšr...

 

AppleMark

 

videostill ur ÓGood BoysÓ 2004/2006

Om arbetet med the Ógood boysÓ

Med hjŠlp av ett stipendium hyr jag paintball utrustning och kšper kostymskjortor, kostymbyxor, snygga vŠstar och slipsar. Efter en timmes telefonarbete har jag lyckats fŒ ihop ett gŠng killar som vill Œka ut i skogen och spela paintball eller leka krig som jag uttrycker det.

Projektet har en extremt experimentell form, vi bara kšr ut till en skogsbit i Nordsjš utanfšr Helsingfors i januari. Det Šr ca minus tio grader kallt och klart vŠder. Jag har en videokamera med mig, chips och en backe šl. Killarna klŠr upp sig i sina kostymer och kollar in vapnen. Dom Šr vŠldigt ivriga. Alla kŠnner till spelets regler. Jag lŒter dom spela en stund fšr att vŠrma upp sig. Efter det iscensŠtter jag nŒgra scener och sedan fŒr de spela igen.

Spelet gŒr ut pŒ att man delar upp gruppen i tvŒ lag. BŠgge lag har en bas som mŠrks med en flagga. Lagen skall fšrsška attackera och sno flaggan av det andra laget samtidigt som de skall fšrsvara sin bas. Enkelt.

Under dessa 4 timmar i skogen filmar jag sŒ gott det gŒr, ganska mycket dŒ killarna tar pauser. Jag hŒller mig i skymundan och regisserar vŠldigt litet.

EfterŒt badar vi bastu och dricker mer šl. Dom vill gŠrna spela igen...

Efter detta experiment har jag ca 60 min rŒmaterial och ca 6 st snygga fotografier. Vid bearbetningen av materialet  ser jag ganska fort att det Šr detaljerna jag vill Œt. Ansiktsuttryck, hysteriskt skjutande, beršmmande blickar, triumfer mm...

Mitt projekt undersšker lek av krig. Det absurda Šr att trots att de flesta mŠn inte vill ha nŒgot att skaffa med vŒld och krig sŒ leker de ŠndŒ gŠrna krig. Och de kŠnner till krigets universella mšnster. Good Boys Šr nog ocksŒ en avslutning pŒ tidigare fšrsšk till att avbilda det moderna business kriget. Som konstnŠr ger jag aldrig svar, jag frŒgar. Och i detta arbete har jag lyckats samla ihop flera frŒgor. Som Annika Larsson (svensk videokonstnŠr), ifrŒgasŠtter jag ocksŒ det otŠcka och nŠstan perversa betrŠffande manliga maktfšrhŒllanden. Men nŒgot som ocksŒ bekymrar mig Šr  frŒgan om makt och vŒld Šr nšdvŠndigt. Tycker vi pŒ riktigt att det Šr roligt? FŒr vi kicks av det? Fungerar inlŠrning enbart genom efterapning - lyckas en far som fŒr kicks av vapen fšra šver det till sina barn trots att barnet kanske inte alls tycker det Šr kul. €r det bara lek?

Om eller hur vŠl kvinnor kŠnner till dessa mšnster och hur deras lek kan se ut vet jag inte. Vid ett lŠmpligt tillfŠlle vill jag ordna ett likadant evenemang fšr tjejer...

ur anteckningar om projektet Good Boys & fortsŠttning "kvinnor spelar";

Jag Šr alltsŒ vid det hŠr laget oviss om hur kvinnorna kommer att bete sig trots att jag har vissa fšrvŠntningar och gissningar. Dom kan vara helt felaktiga. Jag tror att kvinnor planerar mer och kanske skrattar de mer Œt hela saken, eventuellt fšrsšker de hŠrma mŠn, fŠrdiga roller ur t ex krigsfilmer mm, men med en rejŠl glimt i šgat. Killarna gjorde det ocksŒ men vid en nŠrmare anblick verkar de allvarliga och pŒ nŒgot sŠtt vana med rollen som krigare, soldat. Det kŠnns som om att de inte ÓspelarÓ en alltfšr frŠmmande rollÉeller Šr det bara jag pga mitt inlŠrda och inskrŠnkta tankesŠtt som SER det sŒ? Att Ódessa kallblodiga soldat manŽrÓ skulle vara medfšdda tror jag inte alls pŒ. Det mŒste vara inlŠrt och det Šr ju rŠtt sjŠlvklart om man tŠnker pŒ de fšrebilder smŒ pojkar oftast har: patriarkerna, respektingivande farbršder, starka fŠder och tuffa bršder osv osvÉlive or let die, liksomÉoch det Šr ju inte direkt nŒgons fel. Anita Goldman behandlar temat i sin bok ÓsnŠckans sŒngÓ  rŠtt grundligt. Hon talar om mšdrarna som skickar sina sšner till krig. Stolta men sorgsna. Hur de inte vill slŠppa taget men gšr det pga nationen? Men vad Šr nationen? Vem skall egentligen beskyddas, av vem och pga vem? €r nationen Šven ÓkvinnanÓ, trots att det heter fŠdernelandet? Finland har en form av en kvinna, Sverige kallas Sveariket och Moder Svea mm. MŠnnen som drar ut i krig skall skydda och fšrsvara sina mšdrar, hustrun, systrar och barn. Och sitt land naturligtvis. Kvinnor startar inte krig, sŠger Pia Maria Boethius. Man fšds inte till soldat utan trŠnas till det sŠger Anita GoldmanÉ

MŠn, unga killar, som vŠgrar gŒ i Ósoldat skolanÓ straffas – av Šldre mŠn, av de respektingivande och auktoritŠra mŠn som skall skydda nationen frŒn ondoÉdet Šr inte klokt.

HjŠlterollen handlar mycket om manlighet, att duga som man. Susan Faludi diskuterar i sin bok StŠlld om manliga roller, om fšrhŒllandet far och son, kvinna – man. Det kommer fram att allting handlar om hierarki. Och om att visa makt naturligtvis. En nation mŒste vara maktfull och stark och gŠrna Šven utfšra hjŠltedŒd. Krigen som fšrloras och vinns bekostas med manligt blod och manliga hjŠrnor (det handlar inte bara om konkret krigsfšrning utan Šven om mŠktiga fšretag som fšrser nationen med kunskap att švervinna andra). NŒgot intressant som dyker upp Šr frŒgan om manlighet och hur den blir ifrŒgasatt om mannen vŠgrar gšra som andra mŠn, t ex gŒ ut i krig. Och denna manlighet verkar vara av en švervinnande karaktŠr. Manlighet framfšr allt, kosta vad det kosta vill. Man undrar om begreppet manlighet behšver frŠschas till och moderniseras, utšver och vidare ifrŒn rollen som beskyddande, stark och god. Eller Šr det bara sŒ att det ingŒr vŒldsamhet i manligheten?

Jag Šr rŠtt nšjd med videon Good Boys. Den Šr tydlig, en aning obehaglig (tack vare musiken av NOD) och ifrŒgasŠtter inlŠrda beteendemšnster pŒ ett bra sŠtt. Den har visats frŠmst pŒ utstŠllningar i Estland.

En estniskt gallerist blev vŠldigt fšrtjust - "det hŠr kommer esterna att gilla, dom har inte sett konst som ser ut sŒhŠr" sade hon... mŒnga sŠger att det pŒminner om finska vinterkriget, kanske har det och gšra med finskheten

Och,till slut....

I denhŠr uppsatsen har jag mest talat om Šldre verk men Šven gŒtt in pŒ innehŒll som fortfarande Šr aktuella Šven i mina kommande video projekt.

Jag har valt att inte gŒ in pŒ arbetet kring mitt aktuella projekt som Šr mitt examnes arbete pŒ Valand. Jag skall arbeta med publik. En fšrfattare och hundar. Utopi. Telepati.

ArbetssŠttet och tŠnkandet Šr rŠtt nytt fšr mig. Dels Šven innehŒllet.

Men jag vill inte beskriva det nŠrmare. Fšr att jag inte vill definiera, kategorisera eller teoretisera nŒgot jag hŒller pŒ med fšr mycket. Det kommer senareÉ Och det kommer att vara svŒrt Šven dŒ.

Nyligen skulle jag fort fylla I frŒgan Òart isÉÓ Det var innan Annie Sprinkles performance pŒ Contemproray Center for Art CCA  i Glasgow...Jag skrev: ÒOpenminded. Free. At least it should be.Ó Det rimmade fint och ja, sa borde ju konst varaÉOch sedan visade Annie bilder av sitt liv med sin tjej.

Och bršstenÉ

Referenser:

Mika Hannula "Allt eller inget"  Gšteborgs universitet 2005

Johan Huizinga "Homo Ludens" 1938,

Pierre Bourdieu, Bokfšrlaget Daidalos, Uddevalla 1999

Lea Vergine, Body Art and Performance -The Body as Language, Skira Milano 2000

Paul Coelho "Zahir"  Bazar 2005?

Martha McCaughey , Real Knockouts  ÒThe Physical Feminism of Women's Self-DefenseÓ 1997

TV, SVT Bokbadet 2005

Dagens Nyheter  Kultur, kršnika "om det enkla i konsten" Milou Allerholm 28.1 2006

Bruce Nauman, utgiven av Kiasma 1998

Peter Land, Hatie Gantz Verlag 2000

Anita Goldman "SnŠckans sŒng -  en bok om kvinnor och krig" 1998

Susan Faludi "StŠlld – fšrrŠderiet mot mannen" Ordfront 2000

Richard Prince, Phaidon 2003

Leena Saraste, Valokuva tradition ja toden vŠlissŠ, Musta Taide 1996

www-sidor

"http://www.polyvalent.se/framtidsfilerna/rutinens_brant.html" http://www.polyvalent.se/framtidsfilerna/rutinens_brant.html

om lek